גריאטריה

תוכן עניינים

כללי

חיות מחמד מזדקנות כמו בני-אדם. תהליך ההזדקנות הזה גורם להאטה בחילוף החומרים של הגוף, דעיכה בתפקוד מערכת החיסון, ירידה בתפקוד של איברים פנימיים, שחיקה של מערכות השריר והשלד, שינויים התנהגותיים, ופגיעה בתפקוד החושים הבסיסיים.חשוב לזכור, כי חיית המחמד שלכם מזדקנת בקצב מואץ יותר מאיתנו. כלב מוגדר “זקן” החל מגילאים 5-7 שנים (גזע קטן בשלב מאוחר יותר מאשר גזע גדול), בעוד שחתול מוגדר “זקן” החל מגילאים 7-10 שנים.

חיה זקנה דורשת תשומת לב רבה יותר, ומעקב מדויק של שינויים קליניים או התנהגותיים.

חיה זקנה נדרשת לעבור בדיקה אצל הווטרינר אחת ל-6 חודשים (כלומר, פעמיים בשנה לפחות), במטרה לאבחן אבחון מוקדם למחלות המתעוררות בגופה, והתאמת טיפול בהקדם האפשרי, עם דגש מרכזי עלשיפור איכות חייה של החיה (במקרים של מחלות אשר לא ניתנות לריפוי).

סימנים קליניים

ישנם סימנים קליניים רבים אשר עלולים להופיע בגריאטריים, בהתאם למערכת שנפגעת. חשוב לזכור שהסימנים המפורטים הם כלליים וחלקיים בלבד.

עור ופרווה: נשירת שיער, הקרחה, קשקשת, ריח מוזר או רע, אובדן ברק ואלסטיות, פיגמנטציה, ציפורניים פריכות, נטייה לדלקות עור.

מערכת לב ודם: ירידה במשקל, שיעול לח בלילה או תוך כדי מנוחה, התנשפויות, נשימות עמוקות, קוצר נשימה, קושי בפעילות ספורט, אובדן הכרה.

מערכת עיכול: עליה או ירידה במשקל, עליה או ירידה בתאבון, אנורקסיה, הקאות, שלשולים, עצירות, קושי במתן צואה.

שיניים וחניכיים: ריח רע מהפה, ריור, דימום מהפה, בכי ויללות בזמן אכילה או שתייה, קושי בלעיסת מזון.

כבד כליות ולבלב: הקאות, שלשולים, בטן נפוחה, צהבת, אנורקסיה, ריח שתן מהפה, אובדן משקל.

דרכי השתן: עליה בצריכת מים, השתנה רבה, השתנה בבית, שינויים בצבע השתן, חוסר נוחות בזמן מתן שתן.

מערכת נשימה: שיעולים לחים או יבשים, קוצר נשימה.

מערכת המין: הפרשה מוגלתית מהפות, מאסות בפטמות.

מפרקים ושרירים: איבוד מסת שריר, יציבות נוקשה, צליעה, קושי בקימה משכיבה, קושי בעליית מדרגות או קפיצה, קושי בהליכה, ירידה בפעילות.

התנהגות: נביחות או יללות ללא סיבה, עליה או ירידה בכמות השינה, חוסר מנוחה, ערנות בלילה, ירידה באינטראקציה הסביבתית עם אנשים ובעלי-חיים אחרים, שכחה, חוסר הפגנת שמחה, בלבול, חוסר התמצאות, בהייה ממושכת, פיתוח חרדה, מתן צרכים בבית, אובססיה, אגרסיה, ליקוק מוגזם, התנהגות הרסנית.

חושים: פגיעה בשמיעה, בראייה ובחוש הריח.

אבחון
על ידי בדיקה תקופתית פעם ב-6 חודשים כמניעה או לפי הצורך בהופעת סימנים קליניים.

החלק החשוב ביותר הוא היסטוריה מדויקת של הסימנים הקליניים, ומעבר לכך בדיקה כללית מקיפה. בדיקות מעבר עלולות לכלול: בדיקת דם כולל ספירה, פאנל כימיה, מלחים, תפקודי קרישה, בדיקת שתן, בדיקת צואה, בדיקת הורמונים, צילומי רנטגן, אולטרא-סאונד, א.ק.ג., לחץ דם וכל בדיקה אחרת הנדרשת לאבחון מדויק.

טיפול
מבוסס על התאמת מזון רגיל או רפואי כולל תוספי מזון לפי הצורך, הבאת החיה למשקל אידיאלי, פעילות ספורט מותאמת, תמיכה סביבתית ותרופתית לשינויי התנהגות או פגיעה בחושים, טיפול לשיניים, ותרופות לפי הצורך.

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button